
Efterlängtad fibersatsning i skärgården
För skärgårdsborna var satsningen på fibernät viktig och efterlängtad.
– Den här infrastrukturen är en förutsättning för att folk ska kunna leva och verka här långsiktigt, säger Lennart Lindén, boende på Sladö.
HÖSTEN ÄR I antågande när vi kliver i land vid Hasselö Sand en kylslagen morgon i slutet av september. Nattens regn har gjort luften klar och krispig, och solen har ännu inte lyckats tränga sig genom molntäcket. Med hjälp av Lennart Lindéns fyrhjuling tar vi oss runt på öarna för att se var fiberkablarna går fram. Vid Ängarnas båthus, längst norrut på Hasselö, har sjökabeln anslutits till en kabel på land.
– Där ska det sättas upp en varnings-skylt, så att man inte ankrar här, säger Lennart och pekar mot den intilliggande vassruggen.
Att fibernätet var efterlängtat på öarna är inte så konstigt. Telia släckte nyligen kopparnätet i skärgården, och den mobila internetuppkopplingen var periodvis så dålig att företagare tvingades göra sina beställningar av varor nattetid.
Installationen firades
– Uppkopplingen blev sämre när turistströmmen var som störst och många surfade på nätet samtidigt. I restaurangen på Slågudden hade man svårt att ta betalt med kort. Även bokningssystemet på vandrarhemmet drabbades.
När installationen var färdig firade vandrarhemmet genom en fest där man streamade en av matcherna under fotbolls-VM på storbild. Att streama matcher eller andra tv-program gick knappast att göra före fibern drogs in.
– Det har blivit en av de stora skillnaderna för oss privat. Möjligheterna att se på tv-programmen när man själv vill, konstaterar Lennart Lindén.
Själv har han varit en av de mest engagerade för att få fiber till skärgårdsöarna. Redan innan Västervik Miljö & Energi kom in i bilden jobbade skärgårdsföreningen med en förstudie till ett fiberprojekt. Lennart gjorde en kalkyl på hur mycket ett fiberprojekt skulle kosta för skärgårdsborna – och de boende var beredda att satsa. Men när det stod klart att Västervik Miljö & Energi skulle satsa på landsbygdsprojekt med hjälp av bidrag från Jordbruksverket såg skärgårdsborna till att hoppa på tåget.
Våra internet möjligheter var för osäkra tidigare
Bidraget täckte 60 procent av kostnaderna för projektet, resten betalar abonnenterna själva. Nästan alla fastboende och många fritidsboende har valt att ansluta sig.
– Det här betyder jättemycket. Våra internetmöjligheter var för osäkra tidigare och när Telia klippte sitt nät försvann en säkerhet. Fiber är en infrastruktur, en förutsättning för att folk ska kunna vara här långsiktigt, säger Lennart Lindén.