Värmen har gått från när till fjärran
Idag är 10.000 hushåll anslutna till vårt fjärrvärmenät som varje dag levererar värme och varmvatten. Industrier, skolor, sjukhus och andra offentliga byggnader i kommunen är också anslutna till nätet. Fjärrvärmen har till stor del ersatt olje- och vedeldade pannor samt el som värmekälla. Miljöpåverkan har minskat och fjärrvärmen är ett resurssnålare alternativ för varmt kranvatten och skönt inomhusklimat året runt.
– VÄRMEN LEVERERAS direkt från något av våra tre lokala värmeverk i Västervik, Gamleby och Ankarsrum, förklarar Bengt Ankarvall, affärsområdes- chef för Fjärrvärme på Västervik Miljö & Energi.
Resurssnålt och miljövänligt
Med fjärrvärmen kan vi hushålla bättre med våra gemensamma resurser eftersom det är en effektivare och miljövänligare uppvärmningsform jämfört med många andra värmekällor. Fjärrvärmen tar vara på resurser som annars hade gått till spillo som till exempel rester från skogsavverkningen men även avfallsbränslen som utgörs av bland annat restavfall från hushållen, rivningsvirke och restprodukter från industrin.
– Västerviks kommun har gjort flera mätningar och dessa visar en tydlig förbättring av luften sedan fjärr- värmen introducerades, berättar Bengt.
Driftsäkert, tryggt och prisvärt
Vid värmeverkets värms vattnet upp och sedan pumpas ut i fjärrvärmeledningar till de anslutna hushållen och andra kunder. Fastighetens värmecentral växlar vattnet åt två håll – till elementen och till kranarna för värme och varmvatten. Det avkylda restvattnet går sedan tillbaka till fjärrvärmeverket för att värmas upp på nytt och ger sig sedan ut på en ny turné. Enkelt, tryggt och miljövänligt. I jämförelse med andra lösningar är fjärrvärme driftsäkert vilket gör det både tryggt och prisvärt.