
Hur duktiga är vi på att sopsortera?
I våras analyserades sopor från hushåll i Västervik med omnejd – för att se hur mycket farligt avfall, matavfall och förpackningar som slängs i den vanliga soppåsen.
TVÅ LASS FÄRGGRANNA plastpåsar med hushållsavfall ligger samlade på Målserums avfallsanläggning. Sopbilarna har kört särskilda rutter för att samla in avfall från de områden som ingår i plockanalysen, och från varje lass tas ett prov med hushållsavfall ut. Avfallet läggs i kärl som märks upp och skickas iväg för analys.
– Områdena som ingår i analysen har valts ut för att täcka in hela Västervik. Prov har tagits från både villakvarter och flerfamiljshusområden i centrala Västervik och från villor på landsbygden, berättar Ida Bergs, affärsområdeschef för avfall och återvinning.
Avfallsproverna skickas i väg till Envir AB:s avfallslaboratorium i Skåne, där det sorteras för hand av utbildad personal, enligt en standardiserad metod.
– Vi vet att Västerviksborna är duktiga på att sortera, vi ligger över snittet i jämförelser, vilket är roligt. Men nu tittar vi på avfallets sammansättning och kvalitén på det som samlas in, säger Ida Bergs.
Syftet med analysen är att utvärdera insamlingssystemet för hushållsavfall i Västerviks kommun.
– Resultatet kommer att användas vid beräkning av hur mycket hushållsavfall som samlas in och till uppföljningen av kommunens avfallsplan. Plockanalysen ger svar på hur mycket farligt avfall, matavfall och förpackningar som slängs i den vanliga soppåsen, berättar Ann-Sofi Boberg, avfallsingenjör.
Så många sorterar
Västervik Miljö & Energis mål är att andelen hushåll i villa och flerfamiljshus som källsorterar ska öka till 90 procent år 2020. I dag är 66 procent av villorna anslutna till FNI (Fastighetsnära insamling) och 36 procent sorterar även sitt matavfall. Bland flerfamiljshusen är 55 procent anslutna till FNI och bara 11 procent sorterar matavfallet.
Så gick plockanalysen
Plockanalysen visade bland annat att Västerviksborna är bra på att sortera bort elektronik ur restavfallet – men fortfarande har ganska mycket matavfall i restavfallet, jämfört med det genomsnittliga svenska hushållet. Bäst på källsortera sitt matavfall var man i villahushåll i tätorten, där 64 procent av matavfallet hamnade i rätt påse. Det kan jämföras med villor på landsbygden (55 procent).
Visste du att…
…det är lag på att sopsortera! Alla i Sverige är skyldiga att sortera ut förpackningar, batterier, elavfall, returpapper och grovavfall och lämna detta till de insamlingssystem som finns.
…värmeljuskoppar ska inte läggas i metallåtervinningen. De ska sorteras ut separat och lämnas i särskilda behållare på våra återvinningscentraler. Även second hand-butikerna Kupan och Västervikshjälpen tar emot värmeljuskoppar för återvinning.
…pappers- och plastförpackningar måste inte rengöras noggrant. Det räcker att tömma förpackningar och ta bort matresterna, det är okej om förpackningarna är lite kladdiga när de slängs i återvinningen.
Fakta/Varför sopsortera?
Sopor kan innehålla farliga ämnen som behöver tas om hand på ett säkert sätt, men också värdefulla ämnen som kan återvinnas och bli till nya produkter. På så vis skyddar vi både människor och miljö. Genom att återvinna så mycket som möjligt minskar vi den totala mängden sopor.