
Matplanera mera, bra för miljön och bäst för plånboken!
Varje år slänger varje person i Sverige 19 kg mat direkt i soppåsen och 26 kg mat och dryck sköljs ut i slasken. 45 kg ät- och drickbar mat och dryck som i bästa fall till liten del kan bidra till biogasproduktion. Men annars helt bortkastade resurser som också kostar väldigt mycket pengar. Det är inte hållbart och framför allt så skapar det stora onödiga utsläpp av växthusgaser.
VI HAR GENOM ÅREN blivit sämre och sämre på att ta vara på de matråvaror vi köper. Matsvinnet är stort och skapar onödigt stor miljöbelastning genom bland annat koldioxidutsläpp. Och vi kastar ganska stora summor pengar direkt i soptunnan. Ett normalhushåll kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor per år med mindre matsvinn. Men det är inte bara hushållen som bidrar till att allt mer mat kastas i onödan. Restauranger och offentliga verksamheter som skolor och sjukhus bidrar stort till det ökade matsvinnet.
Hur kan jag som privatperson tänka om jag vill spara både pengar och miljö genom att minska mitt matsvinn. Vi har listat några enkla tips här till höger!
12 tips för att bli mer matsmart!
• Planera dina inköp. Köp inte mer än du gör av med.
• När du handlar, håll dig till listan. Köp inte på impuls.
• Köp matvaror med kort datum som ofta har nedsatt pris. Spara både pengar och miljö.
• Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
• Förvara maten rätt: Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre och risken för att sjukdoms-framkallande bakterer förökar sig till ohälsosamma nivåer minskar. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C.
• Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
• Undvik att förvara mat i direkt solljus.
• De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
• Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
• Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.
• Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
• Lägg inte upp för mycket på tallriken som du sedan kanske slänger.