
Remake – trendigt, hållbart & smart
Det stora rummet är fyllt med förväntansfulla kreatörer. Hela rummet är omgjort till en utställning. Vackra klädesplagg hänger på galgar och väskor sydda av gamla jeans är fint arrangerade på borden. På ett bord står det några lampskärmar av tyg som inte är riktigt färdiga. Atmosfären är bubblig och det finns en iver att vilja komma igång.
SEDAN TVÅ ÅR TILLBAKA finns det en unik utbildning, Remake Reuse Recycle på Gamleby Folkhögskola som fokuserar på att ta till vara på kläder och andra textiler som kanske gjort sitt och normalt sätt skulle slängas eller för evigt förpassas längst in i garderoben. Utbildningen Remake Reuse Recycle är en succé. Inför varje termin har det varit fler sökande än vad som får plats och just denna termin är det fler än någonsin som utbildar sig på distans i att jobba hållbart med textil och sömnad. För det är ju egentligen det som hela utbildningen handlar om. En mer hållbar livscykel för kläder och textil. Normalt sätt skulle textilierna, som deltagarna på utbildningen använder till sina kreationer, förmodligen hamna på avfallsanläggnignen eller i bästa fall i en second-handaffär.
– Idag ska deltagarna visa upp resultatet av en uppgift alla fått. Uppgiften var att göra om ett eller flera klädesplagg till något helt annat. Två gamla skjortor kan bli en kjol till exempel, säger Ida Nyman som är kursledare på utbildningen.
Ida berättar att inför starten av utbildningen så var förväntningarna ganska låga på vilket intresse det fanns av att gå den här typen av utbildning.
– Första gången trodde vi det skulle vara lite trögt. Men vi hade fel. Det här en trend helt klart. En viktigt faktor är att kreativa människor får träffa andra lika kreativa människor som också har ett genuint textilintresse. Det lockar, konstaterar Ida.
Mycket av det som skapats inför den här visningen skulle med enkelhet kunna säljas i trendiga storstadsbutiker ganska dyrt. Det är innovativt, modernt och välgjort. Man kan se att det finns en djupare grundkunskap hos kursens deltagare i textil och sömnad.
NÅGOT SOM FÅNGAR UPPMÄRKSAMHETEN är en vacker halsduk och några färgsprakande vantar som ligger på ett bord.
– Halsduken är egentligen en gammal fin ullfilt. Och vantarna är gjorda av en finstickad randig tröja som jag kombinerat med fårskinn på ovansidan, berättar Kerstin Ström.
Kerstin är fårägare och bor utanför Trosa, i Södra Klacka. Hon är en av deltagarna på utbildningen och ville hitta ett bra sätt att hållbart ta till vara på de fårskinn som de producerar på sin gård.
– Jag ville göra något annat än tomtar och sånt av de fårskinn som blir över. Den här kursen är verkligen toppen och jag känner att jag hittat min nisch. Jag skulle kunna göra massor av vantar, halsdukar och kragar och sälja på Söder i Stockholm, säger Kerstin skämtsamt.
Men det finns en ganska stor del allvar i det påståendet. Det som skapas på Remake-utbildningen är verkligen både användbart och välgjort. Ofta med en helt unik design och prägel som skulle passa på vilket Instagram-konto som helst som handlar om svensk textildesign.
ATT TA TILL VARA PÅ MATERIAL och saker som redan har producerats och ge dem ett andra liv genom återbruk är cirkulär ekonomi och hållbart så det förslår. Istället för att de hamnar i soppåsen så kan de användas igen och på så vis minskar vi klimatavtrycket och utnyttjande av naturresurser.
Det är ju inte bara kläder och textiler som kan få nytt liv i händerna på kreativa människor. Allt från cyklar, möbler och leksaker till byggmaterial, elektronik och gamla motorer kan renoveras, byggas om, återanvändas och repareras för att få ett andra liv. Vad har du hemma som skulle kunna få ett andra liv? Du har säkert någon gammal lampa som skulle bli helt modern med lite nytt tyg på skärmen eller en cykel som enkelt skulle kunna användas om du lagade punkteringen och skaffade en ny sadel. Så tänkte vi mer förr. Och det är inte bara bra för miljön och minskar utnyttjandet av viktiga naturresurser. Det är positivt för plånboken också. Eller hur? Så, vad kan du göra en Remake på? Visst är det lockande att leta fram en gammal skinnjacka och göra om till en ny väska eller sy nya kuddfodral av gammel-farmors fina linnedukar.
Lämna in dina gamla kläder!
Visste du att vi i genomsnitt använder ett klädesplagg 7-8 gånger? Ge dina gamla kläder chansen till ett nytt liv genom att lämna in dem till något av nedanstånde ställen:
• Bistånd Östeuropa
• Busfrö
• Hand i hand Gamleby
• Human Bridge
• Röda Korset
• Sellpy.se
• Trippolo
• VMEAB:s återvinningscentraler
• Västervikshjälpen Utan Gränser
• Westbergska Second Hand Västervik