Snö och regn hjälpte grundvattnet
Snö och regn hjälpte grundvattnetVinterns ymniga snöande har gjort gott för naturen. Grundvattennivåerna har stigit från fjolårets krisläge till en riktigt bra nivå.
FÖRRA SOMMAREN införde Västervik Miljö & Energi bevattningsförbud för alla som är anslutna till kommunens nät. Torrt väder och uteblivet regn gjorde att sjöarnas strandlinjer kröp allt längre ner och grundvattnet sjönk till oroväckande låga nivåer. Nu ser det mycket bättre ut.
– Det har inte bara snöat mycket, utan även regnat en hel del under hösten och förvintern. De stora mängderna nederbörd gör att vi just nu har väldigt god tillgång på vatten i både grundvattentäkter och ytvattentäkter, säger Ruben Öberg, VA-chef på Västervik Miljö & Energi.
I Hjorten, som är kommunens största grundvattentäkt, har nivåerna gått från den lägst tillåtna enligt vattendomen, 19,0 meter över havet, till 19,90. Högsta tillåtna nivå ligger på 19,92 meter över havet.
– Det känns tryggt inför sommaren, säger Ruben Öberg.
Behov av fler vattentäkter
De positiva tongångarna till trots är läget fortfarande bekymmersamt inför framtiden. Den långsiktiga trenden är att södra Sverige får allt torrare väderlek, och kommunen måste därför hitta nya vattentäkter. Ett projekt pågår för att undersöka om Edsåsen i Edsbruk kan vara en lämplig plats att hämta vatten från.
– Just nu tittar vi lite närmare på området och vilka förutsättningar som finns för att skapa en ny grundvattentäkt.
Det gäller också att alla fortsätter att hushålla med vattnet på ett förnuftigt sätt.
– Man ska alltid tänka på hur vi använder det vatten vi har till vårt förfogande, oavsett om det är bra grundvattennivåer just nu eller inte. Nederbördsmängderna i vår del av Sverige är normalt inte så stora, och vår erfarenhet är att det kan vända ganska fort.