Värma en stad på bästa sätt?
När hösten och vintern närmar sig så ökar också behovet av värme. Men hur värmer man upp en hel stad på bästa sätt? Vad är det mest hållbara och effektivaste sättet vi har idag?
FÖRRA ÅRET GENERERADE HUSHÅLLEN i Sverige tillsammans nästan 4,8 miljoner ton avfall. Det blir nästan ett halvt ton avfall per person! Då har vi inte räknat in den volym avfall som skapas av offentliga verksamheter, företag eller liknande. Bara hushållsavfall.
Sedan 2005 är det inte längre tillåtet inom EU att deponera brännbart avfall eller matavfall som man tidigare kunnat göra. Eftersom det fortfarande produceras väldigt stora mängder brännbart avfall och matavfall i Sverige och minskningen är minimal varje år, så måste det avfallet ta vägen någonstans. Att energiåtervinna avfallet genom förbränning är ett bra miljömässigt alternativ. Det naturliga steget i avfallstrappan är att energiåtervinna genom att förbränna avfallet i fjärrvärmeverk eller kraftvärmeverk. Det är också det bästa sättet från ett resursperspektiv och även ur ett hållbarhetsperspektiv. I Stegeholmsverket i Västervik energiåtervinner vi avfall som skapar både el och värme.
BACKAR VI BANDET LITE och blickar tillbaka i tiden så hamnade mer eller mindre allt vårt avfall på avfallsanläggningens deponi. En stor hög med avfall blandade huller om buller. Inte särskilt bra. Varken för miljön eller för oss själva. Samtidigt var det ett stort slöseri med resurser och mängder av växthusgaser skapades. Allt avfall som slängdes skulle faktiskt kunna ha mer att ge. Främst i form av värme och el genom energiåtervinning. Större volymer och resurser i form av rester från till exempel skogsavverkning, avfall från hushåll, industri och verksamheter kan energiåtervinnas för att skapa hållbar el och värme. I takt med att vi blivit bättre på att återvinna och återbruka så har avfallsvolymen till förbränning minskat en aning de senaste åren. Kapaciteten i Sveriges fjärrvärmeverk är idag större än tillgången på avfall. Vi har även valt att ta emot avfall från andra länder eftersom vi har ett bättre och mer utvecklat fjärrvärmesystem i Sverige.
ATT INTE UTNYTTJA AVFALLET och resterna vi skapar tillsammans fullt ut, hade krävt att vi behövt ett större uttag av resurser från naturen för att skapa den värme och energi vi behöver. Det absolut bästa vore självklart att vi kunde återvinna allt avfall vi genererar och att det hamnar i det cirkulära kretsloppet. Vi är på väg dit men det är fortfarande en lång omställning.