
Framtidssäkrad fjärrvärme
Fjärrvärmeverket i Gamleby byggs ut och uppdateras till en framtidssäkrad anläggning. En viktig del av utvecklingsprojektet är att värmeproduktionen ska bli mer klimatsmart och miljövänlig. För att ta vara på energin maximalt installeras en turbin för att producera el av fjärrvärmen som kommer täcka hälften av anläggningens elbehov på årsbasis. Den nya anläggningen i Gamleby kommer
att bli 100% fossilfri.

– Satsningen i Gamleby är en viktig del av vår långsiktiga målsättning att jobba mer miljövänligt och klimatsmart.
Vi bygger fjärrvärme med småskalig kraftvärmeproduktion som är en hållbar teknik för att skapa värme och varmvatten
i våra samhällen, säger Bengt Ankarvall, affärsområdeschef för Fjärrvärme på Västervik Miljö & Energi.
Spaden har redan satts i marken och bygget är i full gång vid Heda i Gamleby. Det är ett stort projekt. Budgeten för projektet ligger på 95 miljoner kronor och ska framtidssäkra inte bara behovet av värme och varmvatten utan även säkra anläggningen miljömässigt för framtiden.
– Miljökraven har blivit tydligare för mindre fjärrvärme- anläggningar vilket gör att vi kan anpassa och utveckla vår anläggning i Gamleby på bästa sätt. Dels för att klara miljö- kraven men även framtidens behov av fjärrvärme. Bland annat minskar utsläppen av koldioxid, kväveoxider och stoft, berättar Clas Johansson, verksamhetschef för fjärrvärmeproduktionen på Västervik Miljö & Energi.
De befintliga pannorna är från början av 90-talet och behövde bytas ut oavsett. Valet att satsa ytterligare på att miljöanpassa produktionen är ett led i att bli fossilfria.

– Vi har valt att ta vara på resurserna maximalt genom
att komplettera anläggningen med en turbin som genererar
el för anläggningens behov. Turbinen drivs av hetvatten från värmepannorna och kommer täcka ungefär halva förbrukningen av el som anläggning har, förklarar Clas Johansson.
De två nya värmepannorna kommer enbart eldas med biobränsle från skogen och den befintliga oljepannan, som används som reservpanna till biobränslepannorna, byggs om och kommer eldas med bioolja.
”Satsningen i Gamleby är en viktig del av vår långsiktiga målsättning att jobba mer miljövänligt- och klimatsmart.”
Bengt Ankarvall
– Fjärrvärme bidrar till betydligt mindre utsläpp. Samtidigt är fjärrvärme praktiskt för kunden. Hög tillgänglighet, tryggt och bekvämt. Enklare och mindre underhåll för kunden av den egna värmeanläggning är en annan fördel. Vi sköter driften och ser till att det funkar. Systemet är utbyggbart vilket gör att fler kan ansluta sig till samma värmeproduktion. Den stora satsningen vi gör i Gamleby kommer garantera en miljövänlig, leveranssäker fjärrvärme i Gamleby under många år, avslutar Clas Johansson.
Den nya fjärrvärmeanläggningen i Gamleby beräknas vara klar för driftsättning under första halvåret 2022.
Läs mer om Fjärrvärme på vmeab.se