Affärsområdet entreprenad sköter kommunens offentliga utemiljö
23 medarbetare, tillsammans med en rad mindre underentreprenörer, ser till att kommunens offentliga miljöer sköts och underhålls året om. Vi träffade affärsområdeschefen Anders Norell för att få veta mer om verksamheten.
Vilka arbetsuppgifter utför ni?
Vinterväghållning med att ploga och halkbekämpa kommunens gator och gång- och cykelbanor är vårt största uppdrag. Därefter kommer asfaltering och på tredje plats är grönyteskötsel. Men jag brukar beskriva oss som en diversehandel. Vi utför allt från att hissa offentliga flaggor till att byta trasiga papperskorgar. Vi sköter också om djurkyrkogråden, begravningsplatsen för smådjur. Det är ett uppdrag som vi hanterar med stor respekt, för sorgen efter ett husdjur kan vara väldigt stark. Att underhålla vissa av kommunens motionsspår ingår också i uppdraget. Skolgårdar, dagismiljöer eller idrottsanläggningar är dock inte vårt ansvar, utan de sköts av kommunens bostadsbolag.
Tidigare sköttes utemiljöerna av gatukontoret och parkförvaltningen, men nu är ni en del av kommunens helägda dotterbolag Västervik Miljö & Energi. Vilka är de stora skillnaderna för er del?
Som bolag har vi ett avkastningskrav, det vill säga att vi ska vara lönsamma. Det är stimulerande. Vi har ett avtal med kommunen och får ersättning för att utföra uppdraget. En fördel är att det är kortare och smidigare beslutsvägar, och vi har exempelvis kunnat investera i moderna maskiner som effektiviserar arbetet.
Är det ni som bestämmer vilka blommor som ska planteras eller var parksofforna ska stå?
Nej, men det är en vanlig missuppfattning. Alla beslut som rör den kreativa utformningen och utvecklingen av den offentliga miljön gör vår beställare, som är kommunens samhällsbyggnadsenhet. Vi skall sköta det som redan finns, och jobbar utifrån beställningar som kommunen gör.
Vilka är de största utmaningarna?
En utmaning är att hitta nya angreppsätt och metoder som fungerar bättre. Att hänga med i teknikutvecklingen är ett sätt. Ta som exempel våra nya mulitmaskiner som kan bära olika redskap och kan användas till allt från gräsklippning till snöplogning, sandning och sopning. Tidigare hade vi olika maskiner för de olika uppdragen. Nästa utmaning blir troligtvis att hitta sätt att hantera robotgräsklippare i de offentliga miljöerna.
Vilka är era styrkor?
Utan tvekan kunskapen och erfarenheten hos våra medarbetare och de entreprenörer som vi anlitar. Vi ligger också långt fram i att utnyttja ny teknik, till exempel inom vinterväghållning och halkbekämpning. Jag framhåller gärna vår vinterväghållning lite extra, för där tycker jag att vi är väldigt duktiga. Vi har resurser och kan mobilisera snabbt när det krävs.
Vilka egenskaper är bra att ha som er medarbetare?
Flexibilitet. Du måste kunna ta dig an olika arbetsuppgifter som ligger utanför din huvuduppgift. Vi har satsat på att sprida kunskap så att alla får chans att utvecklas. Av tradition är det många män i branschen, men vi välkomnar gärna fler kvinnor. Det är enbart fördelar med en jämnare könsfördelning. Bland vår personal har vi till vår stora glädje tre kvinnor anställda på parksidan.
Nya regelverk kräver att uppdraget ska ut på upphandling. Vilka är dina tankar kring det?
Vi måste kunna konkurrensutsättas, och upphandlingen ger oss en stimulerande möjlighet att genomlysa verksamheten och vrida och vända på varje sten. Samtidigt är vi beroende av en enda kund, som är kommunen. Vi får som kommunalt bolag inte gå ut på den privata marknaden och konkurrera om uppdrag hos privata fastighetsägare. Att förlora upphandlingen skulle därför bli ödesdigert för oss. Till hösten vet vi om vi vinner upphandlingen för den kommande femårsperioden, med möjlig förlängning i tre år.
Entreprenad
• Ingår i Västervik Miljö & Energi sedan 1 juli 2012.
• Affärsområdeschef Anders Norell
• 23 medarbetare varav tvåverksamhetschefer/arbetsledare, samt en kart- och GIS-ingenjör.
• Driftetableringar i Västervik och Gamleby.
• Uppdrag att sköta kommunens offentliga utemiljöer som gator, parkeringar, torg och parker, dock ej skolgårdar, dagismiljöer eller idrottsplatser.
• Cirka 80 procent av omsättningen utgörs av samarbeten med mindre och lokala underentreprenörer samt föreningar.