
Föregångare med fastighetsnära insamling
Västervik var en av landets första kommuner när man för 14 år sedan införde fastighetsnära insamling (FNI) av hushållens förpackningar och tidningar.
– Det talades i början om Västerviksmodellen, säger Per Allerth, vd för Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB).
– Det handlar om att göra jobbet vid diskbänken, sortera och dela upp material som kan återvinnas, platta till kartonger för att de ska ta mindre plats och så vidare, säger Ida Bergs, affärsområdeschef för Avfall & Återvinning.
Hushåll med fastighetsnära insamling får tre avfallskärl för FNI. Många har också ett avfallsabonnemang för insamling av matavfall. En tendens är att allt fler väljer att e-handla och får då mer emballagematerial att ta hand om.
– Om man får fullt i ett kärl eller har skrymmande förpackningar kan man lämna dessa på en av Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI), återvinningsstationer, säger avfallsingenjör Emma Axelsson.
Blickar vi framåt så har regeringen beslutat att bostadsnära insamling av förpackningar och tidningar ska införas enligt lag från år 2023. Något som vi i Västervik var tidiga att införa och redan kommit långt med. År 2024 ska även utsortering av matavfall vara infört enligt lag.
– Vi har både FNI och utsortering av matavfall, men det är inte obligatoriskt för alla hushåll i kommunen idag, säger Ida.
För de som inte sorterar ut sitt matavfall infördes en tilläggsavgift i avfallstaxan 2020.
– Detta har fått en positiv effekt genom att fler nu utsorterar matavfall. Miljövinsten är att matavfall kan omvandlas till biogas som blir fordonsbränsle och biogödsel används som växtnäring inom lantbruket. Det är en viktig insats för hållbar utveckling, säger Ida.
En utmaning är att lösa avfallshanteringen i skärgården. Där är det fortfarande traditionell hämtning av avfall, i säck som hämtas med båt.
– Här ser vi stor potential till förbättringar och behöver utveckla vår service för fritidshus och skärgårdsbefolkningen, säger Ida.
Per Allerth vill se en dialog och anpassa systemet utifrån fritidshusägarnas och skärgårdsbornas önskemål. På samma sätt arbetade VMEAB när FNI infördes 2007.
– Fastighetsnära insamling har handlat mycket om kunskapsuppbyggnad för att få människor att förstå syftet och lära sig att sortera på rätt sätt, säger Per.
Ett stort värde gav det informationsarbete som VMEAB tidigt hade ute i villakvarteren.
– Våra medarbetare var ute och förklarade hur man sorterar. De visade också när våra renhållningsfordon tömde kärlen, att förpackningar verkligen hamnade i olika fack.
– Konceptet har hela tiden byggt på att hitta lösningar för att bidra till en enklare vardag för våra kunder. Samtidigt handlar det om att förstå vilka konsekvenser det får för framtida generationer om vi inte sorterar och återvinner material, avslutar Per.
Ordlista
FNI
står för Fastighetsnära insamling, dvs vi hämtar dina utsorterade förpackningar och tidningar, hemma hos dig. Lagkrav fr.o.m. år 2023.
FTI/FTI-station
är en obemannad återvinningsstation som drivs av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (privatägt). Stationen har behållare där hushåll kan lämna sina utsorterade förpackningar och tidningar till återvinning.
Förpackning
är alla produkter, oavsett material, som används för att innehålla, skydda, hantera, leverera och presentera en vara. Vi samlar in och återvinner plast-, pappers- och metallförpackningar, färgat och ofärgat glas, samt tidningar.